Çevre Bilinci
Geçtiğimiz yüzyıllar boyunca çevre kirlenmesi Plastik-Karton savaşını plastiğin kazanması sonucu, doğanın dengesi bozulmuştur. Girdiğimiz yeni milenyumda doğa bilinci yeniden önem kazanmıştır.
Doğanın kendini toparlayabilmesi açısından kağıt önemli bir faktördür. Naylon, plastik gibi geri dönüşümü olmayan zararlı maddelerin yerini tekrardan kağıt almaya başlamıştır. Kağıt kullanmanın tek dezavantajı ağaç kesmektir.
Günümüzde dijital haberleşme araçları yaygın bir şekilde kullanılmasına rağmen halen basılı doküman kullanmak bir zorunluluk halindedir. Özellikle resmi işlerde dijital ortamlardaki bilgiler geçerli kabul edilmemektedir. Dolayısıyla iş, okul ve gündelik yaşamımızda halen kağıt kullanmak bizim için vazgeçilmez haldedir. Kağıt kullanımından kaçınmak mümkün olmadığı için çevreye biraz daha faydalı birer insan olarak yapabileceğimiz ise; atık kağıtları geri kazanım için toplamak ve bunları geri kazanım merkezlerine ulaştırmaktır.
Gelin hep birlikte şöyle ufak bir hesap yapalım.
Orta düzeyde oluklu mukavva üretimi yapan bir firmanın; yaklaşık olarak günlük üretimini 60.000 m² olduğunu ve o günde bu üretimde, her katmanı 100 g/m²’lik kağıtlar kullanıldığını farz edelim. Bu veriye dayanarak 1 m² dopel safya ağırlığı yaklaşık olarak 577 gr. gelir. Bu günlük üretimin de % 3,5’ luk bir fire verdiğini düşünecek olursak, buradan 60.000×3,5/100=2100 m²’lik safyanın çöpe gideceği anlamı çıkar. Bu da 2100×577=1.211.700 g yani 1211,7 kg safya ağırlığına tekabül eder. Yapılan ölçümlere göre 70 kg atık kağıt bir adet ağacı kesilmekten kurtarmaktadır. Dolayısıyla günde 1211,7/70=17,31 adet ağaç, çöpe atıldığını farz ettiğimiz kağıtlar yüzünden kesilmektedir. Her 5 m²’lik alan içerisinde yetişkin bir ağaç bulunabileceğini de kabul edecek olursak, günlük olarak 17,31×5=86,55 m²’lik bir ormanı heba ediyoruz anlamı çıkar.
Bu hesap sadece orta düzeyde çalışan tek bir firmanın günlük üretiminin verdiği hurda varsayımından yola çıkılarak yapıldı. Bu durumda bile ortaya çıkan sonuç korkutucu maalesef…
Bir de kağıt gramajlarının, karton kutu üretimi yapan firma sayısının, fire oranının arttığını düşünsenize…
Hedef Oluklu Mukavva Amb. San. Ve Ltd. Şti. işte bu bilinçle hareket eden bir kuruluş olup kendi bünyesinde atık kağıtlarını geri dönüşüm toplama ünitesinde değerlendirmektedir.